项目介绍

[一处屋顶轻花园 闹市中的自然体验]

网站资料更新中...

别墅

最受欢迎的商业公共空间。我们在六层屋顶设计了一座“轻花园”,希望给城市中心生活的人们带来更多自然体验。


轻松生活
Light Living

“轻花园”是一处返璞归真、轻松宁静的清凉之境。轻花园的场地虽然小而狭长,但我们却利用场地的进深条件创造了一处远离喧嚣的隐秘花园。
项目图纸



Different from the hot spot of fashion, the "Light Garden" is a cool spot of MixC World where nature returns. Despite of the long and narrow shape of the site, we make good advantage of this small site and create a secret garden hidden in the city.


作为室内会客厅的延伸,从六层会所进入花园西侧,便来到了被层层绿意包裹着的下沉平台,这里成为了更加放松的户外聚会空间。连接下沉平台与场地中段的入口通道狭长笔直,两侧绿植可缓冲塔楼立面带来的压迫感,将行人逐步带离城市环境,引入场地内部。



Stepping out of the club at the 6th floor, people are submerged by green in a sunken lounge, as an extension of the interior living room. The passage connecting the sunken lounge and central deck is fringed with layers of planting, creating a buffer to relief the pressure of the tall tower facade.


中央露台由一组不同尺度的台地错落交叠而成,结合室内会所功能,提供适宜不同人数的社交空间;叠水伴随着空间转换,演变出可观可戏的不同形态;以淙淙水声的白噪音化解了城市的喧闹,营造轻松活泼的氛围。


The Central Deck is composed of a series of moving terrace, offering social spaces accommodating flexible use based on different number of people.  Cascading water feature produces lively water form and white noise that creates relax atmosphere.


往场地东侧走,视线逐渐开阔,石板步道在这里缓慢抬升,并在视野最佳处形成眺望平台,通透轻盈的廊架会将人吸引至此,远望大沙河公园,享受驻足闲望的宁静。



As people walk towards the east, the view is open gradually along with the rise of the path, and anchored with a viewing deck. Great view to the Dashahe River Park can be appreciated, while sitting and enjoying the tranquility in the viewing deck.




轻快明亮
Light Tone

为营造整体自然放松的氛围,植物设计是“轻花园”十分重要的一环。我们仔细配置了不同叶形、颜色与高度的品种组合。在整体的绿色基调下,不同的功能空间呈现更为丰富细腻的植物质感,为停留休憩的人带来更加多元的自然体验。





Planting design is critical to the Light Garden. We carefully arrange various combination of color, leaf form and height. Based on a light green tone, different functional spaces are set in small nuance of color and texture, offering different social atmosphere.



在场地边界,连续的火山榕和琴叶榕,不仅隔开外部嘈杂,并且向内塑造出供人游览休憩的场所。在重要的视线节点种植了形态舒展的丛生铁冬青。与此同时,为了尽量弱化塔楼外墙带来的压迫感,我们选择叶形丰盈的丛生狗牙花及白花天堂鸟,作为活动空间的边界,让人在每一处都能感受被绿荫环抱的舒适。这些层次丰富的植被柔化了屋顶的强日照,形成舒适的林荫空间,在不同时段展现出迷人的光影变化。


By the guardrail, hedges (Ficus microcarpa L.f., Ficus pandurata Hance) are used to screen the noise below and enclose space for people's use. Ilex rotunda is used as accent tree with beautiful branching in anchor spots. Layers of green (Tabernaemontana divaricate, Strelitzia reginae) soften the sun light and shade comfortable space with changing shadow effect in different time of the day.


林下地被是层次丰富的“深圳绿”, 我们结合渐变的绿色,从黄绿色狐尾天门冬,浅绿波斯顿蕨,过渡到深绿的米兰和栀子,点缀银色叶银边草,配合轻盈的白色种植池,为场地定下自然明快的基调。地被叶片自由生长,探出种植带,模糊了软与硬的边界。



The ground cover displays rich tones of green, which we call the Shenzhen Green (a vibrant green palate in sub-tropical Shenzhen). The color ranges from yellow green to dark green, with help of these plants- Asparagus densiflorus 'Myers', Nephrolepis exaltata, Aglaia odorata, Cape Jasmine. Together with light color stone planters, the setting presents a bright tone in term of environmental color. Wild growth of the shrubs blends the edge of softscape and hardscape.




举重若轻
Light Lift

花园的设计是在建筑屋面完工后才展开的,因此,建筑并没有为景观覆土留出宽裕的荷载条件。由于底层室内的吊顶设备影响,屋顶的荷载十分受限。基于这一挑战,除了园建必须采用整体架空的做法之外,我们在种植荷载设计上也给出了分段的应对策略:整个屋顶被我们策略性地分为三个荷载区:1.2m覆土重量区、0.6m覆土重量区和0.2m覆土重量区。


The design of garden starts after the completion of the building floor, therefore architecture has not made room for more soil weight of landscape, which highly limits the soil depth of the planting. To face this challenge, all landscape has to be set on a podium system to lighten the weight, and we have to come up with a partition strategy for the low soil depth condition. Strategically we break the site into three areas - 1.2m weight zone, 0.6m weight zone and 0.2m weight zone.


1.2m覆土重量区:此范围是唯一可以种植乔木的区域,并且乔木必须种植于梁柱点位上。因允许的乔木数量和布点十分受限,我们在步道旁选用了朴树和红花玉蕊,利用阔叶尽可能提供树荫,抵挡阳光直射,同时树枝分支点较高,能满足林下通行需求;



1.2m soil-depth zone - this area is the only area allows trees to grow, and the trees have to be aligned with the structural columns. We selected Celtis sinensis and Barringtonia racemosa, to offer shade and screen the sunshine with high branching for passing at the meantime.


0.6m覆土重量区:此范围已不具备乔木种植条件。北侧界面消极,存在高达4米的设备间。因此我们为设备间立面设计了一款景观格栅,结合攀爬绳,通过爬山虎弱化界面。有利条件是南侧视野开阔,可观赏城市景观,我们在步道两侧种植成片金红羽狼尾草,带来开阔而有野趣的空间效果,引导视线集中于外部城市景观。


0.6m soil-depth zone - No trees are allowed here, shrub and ground cover only. We design a skinny metal louver for a 4-meter high ventilation room, and let Japanese Creeper (Parthenocissus tricuspidata) climb on the louver. City view opens up to the south, where we choose Chinese pennisetum (Pennisetum alopecuroides) to bring more wilderness to the garden and guide views towards outside.


0.2m覆土重量区:场地东侧近20米长的范围内,荷载仅能满足草坪结合移动花箱的方式。最东端的眺望平台是视野最佳点,可向东远眺大沙河公园,而由于离室内较远,我们通过设计一个轻巧的格栅廊架,作为端景焦点吸引视线,结合抬高木平台,形成舒适的社交眺望空间。